Razmišljate, katero domeno bi registrirali? Ste že izbrali ime ter preverili domene .si, .com, morda tudi .net, vendar so vse že dolgo zasedene? Potem je čas, da preverite še prostost domene s končnico .eu. Tudi ta vrhnja domena je danes zelo priljubljena. Uporabniki spleta ji zaupajo, saj je prisotna že več let, tako da so se nanjo dobro privadili.

V nekaterih primerih registracija domene .eu predstavlja optimalno izbiro. V primeru, da imate mednarodno delujoče podjetje, ki posluje na trgih Evrope, je domenska končnica .eu zagotovo najboljša možnost. Z njo obiskovalcem že takoj sporočite, da so vaši izdelki oz. storitve na voljo več državam Evrope.

Je registracija domene .eu primerna tudi zgolj za slovensko stran?

Seveda, zakaj pa ne! Tudi Slovenija je članica Evropske unije, zato ni prav nič nenavadno, če se na domeni .eu nahaja spletna stran v slovenskem jeziku, namenjena uporabnikom spleta iz Slovenije.

Slovenija v EU
Domena .eu je primerna tudi za spletno stran v slovenskem jeziku.

Dejstvo je, da je na spletu prisotnih vse več slovenskih spletnih strani, ki uporabljajo vrhnjo domeno .eu. To ne preseneča, saj je mnogo .si domen že zdavnaj registriranih, kar pomeni, da je .si domeno, v kombinaciji z zanimivim domenskim imenom, zelo težko najti. In domene .eu zagotovo predstavljajo odlično alternativo, poleg tega pa so še cenovno ugodnejše.

Kdo lahko registrira .eu domeno?

Za nekatere domenske končnice pri registraciji veljajo omejitve, pri drugih ne. Domena .eu spada med tiste, kjer omejitve obstajajo. Domeno namreč lahko registrira le oseba ali podjetje, ki živi oz. posluje v državi Evropske unije.

Sicer pa veljajo tudi nekatere standardne omejitve, kot sta denimo:

  • dolžina domene mora znašati od 2 do 63 znakov,
  • domena lahko vsebuje črke (a – z), številke (0 – 9) in vezaje (ne na začetku ali na koncu).

Za koliko časa se lahko registrira .eu domeno in kakšna je cena?

.eu domenaObdobje registracije .eu domen je enako kot pri .com in .net domenah. To pomeni, da lahko domeno registrirate za obdobje od enega do deset let, po preteku časa pa lahko domeno podaljšate. Tudi podaljšate jo lahko zgolj za eno leto, lahko pa za deset.

Cena domene .eu je v primerjavi z drugimi domenami zelo ugodna. Registrirate jo lahko že za manj kot 10 evrov. Za primer si oglejmo slovenskega registrarja NEOSERV, ki pri nas velja za najcenejšega. V času pisanja članka cena za domeno .eu znaša 6,70 evrov. Cena velja za registracijo za eno leto.

Boste poslovali v Evropi?

Imate podjetje, ki posluje v več državah Evrope? Zakaj ne bi registrirali .eu domene, na njej postavili večjezično spletno stran in pospešili prodajo … V kolikor imate spletno stran na voljo le v slovenščini, sicer pa izdelke prodajate tudi v druge EU države, zamujate veliko priložnosti. Temu čim prej naredite konec.

Avtor

Comments are closed.