Spletno gostovanje je del vsakega spletnega projekta oziroma postavitve spletne strani. Da bi ta delovala hitro in brez težav, mora biti postavljena na paketu gostovanja, ki ji bo to omogočal. Za katero vrsto in kateri paket se boste odločili, pa je odvisno od vaših želja in potreb.

Tokrat bomo zapisali nekaj več o treh popularnih vrstah spletnega gostovanja in razložili, zakaj je za vas določena vrsta morda primernejša od druge. Upamo, da vam bomo na ta način olajšali odločitev, katero gostovanje izbrati: deljeno, VPS ali namensko gostovanje.

1. Deljeno gostovanje

Ko govorimo o deljenem gostovanju (ang. Shared Hosting), najprej povejmo, da gre za najpogostejšo izbiro za gostovanje spletne strani. Ponudnik gostovanja v ta namen uporablja spletne strežnike. Ker so ti razmeroma dragi, je za enostavne spletne strani deljeno gostovanje zagotovo eno bolj primernih, saj se strošek strežnika porazdeli med več naročnikov.

Deljeno gostovanje

Predstavljajte si življenje v hiši, kjer morate sami poskrbeti za vse stroške in urejanje okolice, ali pa življenje v bloku, kjer se stroški porazdelijo med vse stanovalce. Gre za to, da se pri deljenem gostovanju na enem strežniku nahaja več različnih spletnih strani, vse pa imajo zagotovljen svoj prostor in delujejo neodvisno ena od druge. Seveda je potrebno biti pri tem pozoren, da ima ponudnik v lasti hitre strežnike s SSD diski, ki zagotavljajo hitro in nemoteno delovanje.

2. VPS gostovanje

VPS je kratica za Virtual Private Server, kar po slovensko pomeni virtualni zasebni strežnik. Sliši se nekoliko bolj sofisticirano, kot je to pri deljenem gostovanju, mar ne? In tudi je. VPS gostovanje je namenjeno bolj zahtevnim uporabnikom, ki želijo imeti večji nadzor nad svojim paketom. Dejansko boste pri ponudniku spletnega gostovanja zakupili svoj prostor na strežniku, ki pa bo, za razliko od deljenega gostovanja, deloval kot zasebni strežnik.

VPS gostovanje

Na voljo boste imeli tako povsem ločen dostop, možnost upravljanja z vsemi podatki, kot je to v primeru lastnega strežnika, prav tako pa boste imeli na razpolago izbrane kapacitete, ki v nobenem primeru ne bodo odvisne od ostalih najemnikov strežnika. Tako je. Na istem strežniku so tudi drugi, a verjemite, da tega nikakor ne boste občutili, pa še ceneje bo, kot če bi kupili lasten strežnik.

3. Namensko gostovanje

Ste zahtevnejši uporabnik, ki potrebuje popolnoma svoj strežnik za bolj zahtevne spletne strani in aplikacije? Potem ni druge, kot da si omislite namensko gostovanje (ang. Dedicated Hosting). Gre z vrsto spletnega gostovanja, pri kateri boste imeli v lasti popolnoma svoj spletni strežnik, na katerega boste nalagali aplikacije in orodja po svojih željah, prav tako pa upravljali tudi z nastavitvami.

Namensko gostovanje

Ker bo vse odvisno od vas, je jasno tudi, da boste za to potrebovali precej tehničnega znanja, navadno kar izurjeno ekipo, ki bo skrbela zanj. Po stroškovni plati gre prav tako za najdražjo vrsto spletnega gostovanja, a v primeru, da je to edina prava rešitev za vas, vsekakor najboljša izbira.

Avtor

Comments are closed.