Danes je izjemno pomembno, kako hitro se nalaga spletna stran. Ta faktor namreč vpliva na to, kako bo stran ocenil Google, kot tudi na to, kako zadovoljni bodo z njo uporabniki. Prav ta drugi del pa najbolj zanima iskalnike, kot je denimo Google, saj želijo, da ljudje z njihovo pomočjo pridejo do najboljših možnih zadetkov.

Kar predstavljajte si, da na telefonu kliknete na neko spletno stran, ki vam jo predlaga Google, potem pa se ta nalaga v nedogled. Verjetno boste šli nazaj in kliknili na naslednjo. Načinov, kako pohitriti spletno stran, je kar nekaj. Smo pa tokrat za vas pripravili 5 korakov za pohitritev WordPress spletne strani.

1. Kvalitetno spletno gostovanje

Verjetno gre za enega najosnovnejših korakov, ki vam bo ob pravilni izbiri omogočil precej hitro delovanje vaše spletne strani. Pri izbiri spletnega gostovanja bodite pozorni predvsem na to, da ponudnik ponuja kvalitetne strežnike s hitrimi SSD diski, ki so kar od 5 pa vse do 20-krat hitrejši od običajnih.

2. Optimizacije vsebine

Tu govorimo predvsem o optimizaciji slik, ki so velikokrat ključen problem za počasno nalaganje določene spletne strani. Ni dovolj, da posnamemo fotografijo v naravi in jo objavimo na svojem blogu ali kakšni spletni strani. Te fotografije imajo navadno preko 5000 pikslov in kak megabajt ali celo več, kar pa je za prikaz na spletu povsem nepotrebno.

Fotografije je treba obrezati na velikost, ki ustreza širini in višini prikaza na vaši spletni strani, pri tem pa morebiten BMP format spremeniti v JPG ali PNG. Na ta način boste večinoma prišli do velikosti slik, ki ne bodo večje od 40 do 100 kilobajtov, posledično pa se bo vaša stran precej hitreje naložila.

3. Optimizacija datoteke .htaccess

K precej hitrejšemu delovanju spletne strani bo pripomogla tudi ustrezno urejena .htaccess datoteka. Gre za datoteko, ki jo boste našli v nadzorni plošči cPanel s klikom na ikono »File Manager«. S pomočjo te datoteke lahko namreč uredite preusmeritve v primeru, da ste prešli s http na varni https, zaščitite določene datoteke in seveda pohitrite stran.

Datoteka .htaccess
Datoteka .htaccess se nahaja v “root” spletne strani (vključite prikaz skritih datotek).

Pohitritev delovanja spletne strani boste dosegli na način, da boste s kodo omogočili tako imenovani »gzip«, ki bo zmanjšal velikost nekaterih datotek na spletni strani, s tem pa krepko zmanjšal čas prenosa podatkov.

4. Redne posodobitve

WordPress je živ sistem, ki se nenehno nadgrajuje. Tako samo jedro sistema kot tudi vsi vtičniki in grafične predloge, ki jih na strani uporabljate, sčasoma potrebujejo posodobitve. Pri teh gre največkrat za odpravljanje kakšnih hroščev, dodajanje novih funkcionalnosti in tudi optimizacijo delovanja. To pomeni, da bo vse skupaj delovalo na višji, zanesljivejši in hitrejši ravni.

5. Ustrezna verzija PHP

Velik vpliv na hitrost delovanja (in tudi varnost) spletne strani ima ustrezna verzija PHP. Nekatere spletne strani še vedno tečejo na zastarelih verzijah, kar povzroča različne težave v delovanju strani in tudi hitrosti njihovega nalaganja.

Danes velja, da naj bi spletne strani za optimalno delovanje uporabljale vsaj PHP verzijo 7.3. Pred spremembo PHP v vaši nadzorni plošči pa vsekakor preverite, ali so s to verzijo seznanjeni tudi vaši vtičniki in grafična predloga.

Avtor