Ste tik pred tem, da registrirate svojo prvo domeno, vendar se ne morete odločiti, ali bi registrirali domeno s končnico .SI ali .COM? Vsekakor pred to dilemo niste prvi. Daleč od tega. Praktično vsakdo, ki se z registracijo domene srečuje prvič, pristane pred enakim vprašanjem.

Brez skrbi, odgovor sploh ni tako težak. Ko boste današnji prispevek do konca prebrali, vam bo povsem jasno, katera domena bo za vas oziroma za vašo spletno stran predstavljala boljšo izbiro.

Kdaj registrirati domeno .SI?

Kot verjetno že veste, domenska končnica .SI zastopa Slovenijo. Gre za tako imenovano nacionalno domeno, med katere sodijo tudi številne druge, na primer .EU, .DE, .HR in .IT. Povsem logično je, da boste nacionalno domeno registrirali takrat, ko boste s svojo spletno stranjo želeli doseči prebivalce določene države:

  • Če boste ciljali na Italijane, boste registrirali .IT končnico.
  • Če boste želeli doseči prebivalce Nemčije, bo .DE ustrezna domena.
  • Če boste ciljali na Avstrijce, registrirajte .AT končnico.

Iz napisanega sledi, da je za spletne strani, katerih ciljni trg sestavljajo uporabniki spleta iz Slovenije, najprimernejša .SI domenska končnica. Dejstvo je, da so je vsi državljani zelo dobro vajeni. Zato ji zaupajo in jih na povezavo s končnico .SI tudi ni strah klikniti. Zavedajo se, da gre za državno, zaupanja vredno domensko končnico.

Kdaj registrirati domeno .COM?

Domena .COM je daleč najbolj popularna domena na svetu. Po podatkih Verisign za 3. četrtletje 2019 jih je registriranih kar 144 milijonov. Za lažjo predstavo, koliko je to, naj vam povemo, da je na drugem mestu domena .TK (25,1 milijonov registracij), na tretjem mestu je kitajska domena .CN s 23 milijoni registracijami, vsem dobro poznana .NET pa s 13,4 milijona registracij šele na petem mestu. Skratka, kot lahko vidite, ima domenska končnica .COM zares lepo prednost.

Najpogosteje registrirane domene
Najpogosteje registrirane domene – Q3 2019 (vir: Verisign.com)

Ravno zaradi njene izjemne priljubljenosti je povsem logično, da se tudi vi sprašujete, ali bi bila primerna za vašo spletno stran. Če odgovorimo na kratko: DA. Najverjetneje bi bila primerna. Vendar to še ne pomeni, da bi izbira domenske končnice .COM predstavljala tudi najboljšo odločitev. Kot že omenjeno; v kolikor imate spletno stran v slovenščini, se raje držite .SI domene.

Domena .COM je boljša izbira, ko je vaša spletna stran izdelana v angleškem jeziku in ko z njo želite nastopiti globalno. Torej takrat, ko s svojo spletno stranjo želite doseči prebivalce ZDA, Velike Britanije, Avstralije in vseh drugih, angleško govorečih držav.

Avtor