Pripadnost starejši generaciji že dolgo ne velja več kot izgovor, da nismo računalniško pismeni, saj je uporaba računalnika danes tako rekoč nujna. Različne državne institucije imajo kar nekaj različnih obrazcev, ki jih je mogoče oddati zgolj preko spleta ali pa s spleta vsaj natisniti, saj se obrazci v knjigarnah ne prodajajo več.

Prav tako je računalniška pismenost pomembna zaradi veliko različnih storitev, ki jih potrebujemo zasebno, na primer zdravstvenih storitev, če smo še delovno aktivni, pa nam uporaba računalnika v večini poklicev ne uide. Izjema so večinoma le delavci v proizvodnji in na terenu, katerih delo je povsem fizično, pa še to le, če nimajo na primer funkcije delovodje, vodje izmene in podobno.

Zakaj je pomembna računalniška pismenost?

Računalniki nam v prvi vrsti olajšajo veliko dela. Vse tisto, kar se je nekoč računalo, pisalo ali vodilo ročno, je danes na voljo v primernem računalniškem programu, prav tako pa je računalnik omogočil poenostavitev komuniciranja z vsem svetom. Še ena pomembna funkcija računalnika pa je seveda informativna in izobraževalna. Pridobivanje pomembnih informacij, za katerimi je bilo potrebno pred dvema desetletjema preždeti ure in ure v knjižnični čitalnici, je sedaj povsem enostavno.

Starejši za računalnikom
Učenje uporabe računalnika je lahko tudi zabavno.

Starejši morajo biti računalniško pismeni torej zato, da gredo lahko v korak s časom: potrebno se je prilagoditi pri informacijah ter znanju, pri komuniciranju ter predvsem pri nujnih vsakdanjih in delovnih procesih.

Kako do računalniške pismenosti?

Starejši, ki niso več delovno aktivni, se pogosto udeležujejo računalniških tečajev, ki jih organizirajo društva upokojencev, knjižnice ali druge ustanove. Ti so včasih tudi brezplačni, kadar je potrebno intenzivnejše osvajanje znanja, pa se vsekakor priporoča specifičen tečaj pri ponudniku računalniških izobraževanj, ki bo bolj usmerjen. V veliko pomoč so starejšim tudi mlajši. Ni redko, da stare starše uporabe računalnika učijo kar vnučki.

In kako težko se je naučiti uporabljati računalnik? Pravzaprav ni težko, če imajo starejši veselje do učenja in dober motiv, še bolj pomembno pa je, da jih uporabe računalnika ni strah.

Avtor