Izbira ustrezne kartuše za tiskalnik je pomembna, saj brez svežega oziroma neposušenega črnila ne moremo kakovostno tiskati. Ponovno polnjenje s polnilnimi seti sicer pripomore k prihranku denarja, vendar zahteva določeno stopnjo tehničnega znanja. Polnjenje mora biti izvedeno pravilno, da ne uničimo enote ali ne poškodujemo tiskalnika. Pri menjavi je potrebno biti pozoren tudi na pravilno namestitev vseh delov, da ne pride do okvar.

V kolikor niste vešči samostojne menjave črnila, raje kupite že napolnjene kompatibilne ali obnovljene dele.

Bodite pozorni na kompatibilnost

Poceni kartuše so na voljo pri različnih spletnih trgovcih. Pri nakupu bodite pozorni, da so kartuše kompatibilne z modelom in znamko vaše naprave, saj jih slednja drugače ne bo zaznala. Znamko, model in druge karakteristike izdelka najdete na posebni nalepki oziroma napisu na sprednji ali zadnji strani.

Različni proizvajalci kartuš imajo na voljo različne samostojne ali kombinirane sete črnila. Črna barva je ponavadi samostojna, medtem ko barvno črnilo dobite ločeno na tri razdelke ali pa vsako od treh barv prejmete samostojno. Vsaka različica ni primerna za vsak tiskalnik, tako da se o kompatibilnosti dobro pozanimajte še pred nakupom.

Natančno preučite priložena navodila

Preučite priložena navodila in se naučite samostojne menjave različnih delov printerja. Poceni kartuše lahko menjate na različne načine, sam postopek pa je odvisen od vrste tiskalnika in proizvajalca. Vsaka naprava je specifična in zahteva poseben način menjave. Vse podrobnosti boste našli v navodilih.

Set kompatibilnih kartuš

V kolikor je mogoče, odprite tiskalnik in v njem poglejte zaporedne serijske številke. Če tiskalnika ne morete odpreti in preveriti specifikacije, kontaktirajte prodajalca.

Kompatibilne kartuše so cenejše

Poceni rezervne dele je možno najti pri različnih ponudnikih. Pred nakupom preučite svoj tiskalnik in poglejte serijsko številko izdelave, saj boste s pomočjo slednje lažje našli originalne dele.

Če želite kupiti kompatibilno ali obnovljeno kartušo, boste poleg serijske številke potrebovali še številko produkta, ki je navedena na zunanji strani izdelka. Kakovost obnovljenih, originalnih in kompatibilnih izdelkov naj bi bila skorajda povsem enaka. Vse tudi omogočajo podobno količino izpisa, seveda pa so kompatibilne kartuše cenovno ugodnejše.

Avtor