Vsi, ki želite postaviti blog, boste to najlažje in najhitreje dosegli s pomočjo sistema WordPress. To je platforma, katere uporaba je brezplačna, saj gre za odprtokoden sistem, ki ga razvija več sto programerjev po svetu. Čeprav obstaja zelo veliko sistemov, s katerimi je mogoče postaviti spletno stran oziroma blog, pa ima WordPress v primerjavi z drugimi kar nekaj bistvenih prednosti:

  1. Njegova namestitev je zelo preprosta, še posebej prek nadzorne plošče cPanel.
  2. Uporaba WordPress-a je prijazna tudi do popolnih začetnikov.
  3. Sistem odlikujejo številne funkcije in izjemna razširljivost.
  4. Na trgu obstaja praktično neskončno število vtičnikov in grafičnih predlog.

Priskrbite si kakovostno spletno gostovanje

Če hočete postaviti blog, najprej poiščite kakovostnega ponudnika spletnega gostovanja. Prepričajte se, da uporablja SSD strežnike, da vam bo na voljo dovolj prostora in mesečnega prenosa podatkov, da ima ponudnik odzivno in ustrežljivo ekipo za podporo naročnikom ter da uporablja nadzorno ploščo cPanel.

Strežnik za spletno gostovanje
Spletno gostovanje si priskrbite na strežniku z vgrajenimi SSD enotami.

Nadzorna plošča cPanel je enostavna za uporabo, v njej pa boste našli tudi bližnjico za hitro namestitev sistema WordPress. Vse, kar boste morali narediti, je to, da izpolnite nekaj polj in izberete nekaj osnovnih nastavitev. Nato le še kliknete na gumb »Namesti« in po nekaj sekundah se boste že lahko vpisali v svojo WordPress administracijo.

Če ponudnik gostovanja ne uporablja nadzorne plošče, prek katere je sistem možno namestiti tako enostavno, boste imeli nekoliko več dela. Ustvariti boste mogli podatkovno bazo, v config.php dodati dostopne podatke in ročno namestiti WordPress. Sicer postopek ni preveč zapleten, toda začetniku zagotovo lahko povzroči nekaj težav.

Postavite in oblikujte blog po svojih željah

Domnevamo, da ste si poleg spletnega gostovanja priskrbeli tudi domeno, na katero ste namestili svoj WordPress blog. Zdaj je čas, da se s svojimi prijavnimi podatki, ki ste jih določili med samo namestitvijo, vpišete v administracijo. Na levi strani boste zagledali meni, prek katerega dostopate do vseh možnih strani administracije.

Najprej se odpravite pod »Nastavitve« in preglejte osnovne nastavitve sistema. Nato poiščite razdelek »Trajne povezave« in obkljukajte možnost »Ime prispevka«, saj bodo na ta način vaše spletne povezave izgledale mnogo lepše (tudi Google jih bo imel raje).

Pod »Videz« in »Teme« si lahko izberete brezplačno grafično predlogo. Kot boste videli, je ponudbe praktično neomejeno. Če boste postavili blog, s katerim imate zelo resne namene, vam priporočamo, da se odločite za plačljivo grafično predlogo. Najbolj znan direktorij plačljivih grafičnih predlog je ThemeForest.net.

Grafične predloge
Ponudba grafičnih predlog za WordPress je izjemno pestra.

Osnovne nastavitve imate urejene, prav tako ste izbrali grafično predlogo, zdaj pa je čas, da namestite še nekaj osnovnih vtičnikov. V meniju izberite »Vtičniki« in »Dodaj«. Namestite si vtičnik Yoast SEO, s katerim boste poskrbeli za optimizacijo svojega bloga, namestite še Akismet, ki bo preprečeval neželene komentarje, pa WP Lightbox 2, da se bodo slike na vašem blogu prikazovale v lepem prikaznem oknu. Hitrejše delovanje strani bo omogočil vtičnik WP Super Cache, s katerim boste uredili predpomnjenje, za dodatno pohitritev pa si lahko omislite še WP Smush, ki bo stisnil in optimiziral vse vaše slike.

Osnova bloga je dobra vsebina!

Prišli ste do točke, ko je vse ustrezno nastavljeno, grafična predloga izbrana, vtičniki nameščeni, tako da lahko pričnete s pripravo vsebin. Kot boste videli, vam WordPress omogoča objavo strani in prispevkov. Strani so mišljene za glavne strani spletišča, npr. za »O nas«, »Kontakt«, »Pogoji uporabe«, »Oglaševanje« in podobno, medtem ko so prispevki mišljeni za pisanje blog objav.

Verjetno bo najbolje, da najprej poskrbite za osnovne strani, saj se boste potem lahko 100-odstotno posvetili prispevkom. Prispevki predstavljajo najpomembnejši del vašega bloga, zato je nujno, da je vsak prispevek kakovosten in za bralce zanimiv. Preverite objavo »Kako ustvariti blog«, v kateri boste našli tudi 6 nasvetov za učinkovito bloganje. Ti vam bodo v veliko pomoč, da bodo prispevki dejansko dosegli vašo ciljno publiko. To je zelo pomembno, kajti ena izmed največjih težav blogerjev je ravno v tem, da njihovi prispevki ne dosežejo bralcev. In v tem primeru blog povsem izgubi svoj namen/pomen.

Avtor

Comments are closed.