Če se boste želeli širši javnosti predstaviti s pomočjo svojega spletnega mesta, boste naleteli na številne zahteve, pri katerih se boste morali dobro odločati. Pri tem imamo v mislih tudi izbiro domene, ki jo potrebuje vsak, ki želi imeti svojo spletno stran. Pri odločanju zanjo si boste verjetno zastavili kar nekaj vprašanj. Ne pozabite se vprašati, kako izbrati domeno, ki vas bo najbolje predstavljala; kakšna izbira je najboljša za uspeh in prepoznavnost na spletu.

Današnji prispevek je za vas kot nalašč, saj vam bomo v njem predstavili kar nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih boste še bolj pozorni pri izbiri svoje domene. Če boste upoštevali prav vse, ste lahko prepričani, da vam uspeh s pomočjo spleta ne uide.

1. Osredotočite se na svoje ciljno občinstvo

Preden boste registrirali svojo domeno, si zastavite naslednja vprašanja: Koga želim s svojo spletno stranjo najbolj prepričati? Ali moje ciljno občinstvo vključuje večinoma ženske, moške ali mlajše? Kolikšna je njihova povprečna starost? Prek katerih iskalnih poizvedb naj me uporabniki spleta najdejo? Ali bom s svojo spletno ponudbo prisoten le na spletu ali želim imeti tudi fizično trgovino?

Šele nato si izberite domeno, ki bo zagotovo skladna z vašo ciljno publiko.

2. Gradite predvsem na prepoznavnosti podjetja

Če nameravate na spletni strani predstavljati svoje podjetje, vam priporočamo, da v ime domene ne vključujete svojega lastnega imena. Mnoge bolje je, da gradite na prepoznavnosti podjetja kot na prepoznavnosti osebnega imena. Če pa želite na spletu predstaviti predvsem sebe, na primer s pisanjem bloga, potem je vsekakor zaželeno, da v ime domene vključite svoje osebno ime.

3. Ime domene naj bo čim krajše

Vaša domena mora biti v prvi vrsti hitro prepoznavna. To boste najlaže dosegli tako, da si boste izbrali kratko domensko ime. Priporočamo vam ime, ki ni daljše od 10 znakov. Pomislite na primer na Amazon, Google, Facebook, Twitter, 24ur in številne druge spletne strani. Prav vse imajo kratko domensko ime, ki si ga je enostavno zapomniti.

4. Izogibajte se registraciji domen s podobnim imenom

Če razmišljate o tem, da bi registrirali domeno, ki je podobna že uveljavljeni spletni strani, na to idejo lahko kaj hitro pozabite. Spletni obiskovalci po vsej verjetnosti ne bodo kupili vaših izdelkov ali storitev, ampak bodo raje odšli kupovat drugam. Zaradi kratkih obiskov bo vaša stran uvrščena mnogo nižje med iskalnimi rezultati. Opozarjamo vas še na to, da ste lahko kaznovani ali vam celo odvzamejo domeno, če se boste odločili za registracijo domene s podobnim imenom že registrirani blagovni znamki.

5. Napaka v črkovanju vam ne bo koristila

Vemo, da je registracija domene v tem trenutku veliko težja, kot je bila pred časom. V Sloveniji je zaradi velikega povpraševanja vse težje priti do dobre .SI domene. Marsikdo med vami je ob tem morda pomislil celo na to, da bi si pri izbiri imena za domeno pomagal z napako v črkovanju ali uporabil slengovsko različico imena že uporabljene domene. Morda ste pomislili tudi na to, da bi črke zamenjali z najbolj primernimi številkami.

Vse to vam dobronamerno odsvetujemo. Ko bo nekdo slišal za ime vaše domene, je velika verjetnost, da bo v URL vrstico brskalnika vpisal napačno domeno. Lahko se celo zgodi, da bo pristal na spletni strani vaše konkurence. Tega pa si nikakor ne želite, kajne?

Vir: https://www.registracija-domen.net/izbira-imena-domene

Avtor