Izbira med nakupom osebnega ali prenosnega računalnika je včasih precej težavna. Prenosnik je priročen zaradi mobilnosti in oblike. Osebni računalnik ima prednost pred prenosnim v različnih možnostih razširitev, dodajanju novih komponent, menjavi ohišja in podobno.

Primerjava priročnosti prenosnikov in prilagodljivosti osebnih računalnikov

Prenosni računalniki so bolj prilagodljivi in priročni zaradi oblike, teže in splošne zasnove. Osebni računalniki vam dopuščajo več možnosti za prilagajanje in nadgrajevanje strojne opreme. Osebni računalniki (https://anni.si/racunalnistvo/namizni-racunalniki/) prav tako nimajo omejitve pri velikosti pomnilnika ali moči procesorja. Oboje lahko tudi po nakupu računalnika nadgradite kadarkoli.

Cena naj ne bo ključni pogoj pri nakupu računalnika

Razlika v ceni med prenosnikom in osebnim računalnikom ni velika ter ne sme igrati večje vloge pri izbiri. Nakup prenosnika ali osebnega računalnika opravite na podlagi analize vaše vsakodnevne rabe računalnika, želje po hitrosti in odzivnosti računalnika, uporabe bolj zahtevnih programov ter pogostosti igranja igric.

Osebni računalniki
Priporočamo vam, da se odločite za računalnik, ki ima vgrajene SSD diskovne enote.

V primeru, da boste računalnik uporabljali za obdelavo fotografij in videoposnetkov ali za igranje bolj zahtevnih novejših računalniških iger, so za vas edina izbira osebni računalniki. Pri tem vam bo velika velikost monitorja delo precej olajšala.

Osebni računalnik za manj zahtevnega uporabnika

Trgovine nudijo možnost nakupa že vnaprej sestavljenih računalnikov, ki bodo zadovoljili vsakega manj zahtevnega uporabnika. Osebni računalniki te vrste so namenjeni brskanju po spletu, poslušanju glasbe, ogledu filmov, branju elektronske pošte, pisanju v urejevalnikih besedil in podobno. Osnovni modeli računalnikov niso primerni za uporabnike, ki želijo uporabljati bolj zahtevne programe za urejanje fotografij, videoposnetkov ali programe za 3D risanje.

Mini osebni računalniki

Mini osebni računalniki nove generacije, kot je na primer Intel NUC, zasedejo izjemno malo prostora in so dovršeno izdelani. Uspešno konkurirajo ostalim večjim osebnim računalnikom in prenosnikom na tržišču.

Barebone računalnik Intel NUC
Barebone računalnik Nettop Intel NUC i7-6770HQ, NUC6i7KYK.

Posebna prednost je v tem, da računalnik zasede 25 kvadratnih cm, kar pomeni, da ga lahko namestite kjerkoli v vaši pisarni, dnevni sobi ali drugje. Računalnik Intel NUC je izjemno zmogljiv, odziven, hitro delujoč in učinkovit. Uporablja se kot klasičen osebni računalnik, hišni kino ali predvajalnik glasbe.

Avtor