Vsakdanje delo za računalnikom lahko povzroči cel kup zdravstvenih preglavic. Pri nekaterih si lahko pomagamo s preventivo in izboljšanjem delovnih pogojev, pri drugih pa žal ne moremo ukrepati, razen če računalnik uporabljamo manj, kar pa za marsikoga ni mogoče.

Katere zdravstvene težave povzročajo računalniki?

1. Najpogostejša težava so prav gotovo bolečine v križu, vratu in ramenih. Sedeče delo, kakršno je delo za računalnikom, je za okostje naporno. Prisilna oz. slaba drža lahko povzroča hude bolečine, bolezni ter okvare. Da do tega ne bi prišlo, je v prvi vrste potrebno uporabljati primeren stol, ki ustreza naši višini in zahteva od nas aktivno sedenje – takšno, kjer morajo mišice trupa podpirati okostje oziroma hrbtenico. S tem ne koristimo le okostju, temveč tudi stabilizacijskim mišicam v trupu, ki so pri sodobnem »sedečem« človeku pogosto v precej slabem stanju. Poleg dobrega stola pa je pomembno še nekaj – da vsake toliko vstanemo in naredimo nekaj razteznih vaj.

2. Pri tistih, ki v službi po osem ur tipkajo na tipkovnici ali klikajo z miško, se rad pojavi sindrom zapestnega kanala. Kaže se z bolečinami v zapestjih in dlaneh, z mravljinci v dlaneh in omrtvičenostjo prstov. Do težav z zapestnim kanalom pride zaradi ponavljajočih se gibov, ob katerih se zoži kanal, skozi katerega v zapestju potekajo živci proti prstom. Pogosto so zaradi bolečin potrebne posebne opornice, terapija z injekcijami, včasih pa tudi operativni poseg, vendar ta še ne pomeni, da se težava ne bo ponovila. Da bi bilo delo manj obremenjujoče in težav z zapestjem manj, se priporoča anatomsko oblikovane miške ter tipkovnice in posebne blazinice, na katerih med delom počiva zapestje.

Bolečina v zapestju
Po letih vsakodnevne uporabe računalnika se pogosto pojavi bolečina v zapestju.

4. Pogosta zdravstvena težava so tudi bolečine v komolcih. Ti so pri delu z računalnikom v prisilni drži, saj so roke dvignjene in komolci v bližini prsi. Operativni posegi na komolcih zaradi dela z računalnikom so manj pogosti kot na primer pri težavah zaradi športa (tenis, golf, plezanje), bolečine pa večinoma ob nekaj dneh premora izginejo. Kako jih lahko preprečimo? Z uporabo stola, ki ima primerno široka in oblazinjena naslonjala za roke, da na njih komolci med delom udobno počivajo.

5. Sledi težava s suhimi očmi. Ob celodnevnem gledanju zaslona postanejo oči suhe in v njih lahko začutimo neprijetno zbadanje. To je še posebej izrazito, če delamo v suhem okolju, na primer v prostoru z umetno klimo, kjer ni mogoče odpiranje oken. Pomagamo si lahko s kapljicami oziroma razpršilom, ki skrbi za povečanje vlažnosti, sicer pa se priporoča zračenje in umestitev rastlin v delovno okolje – nekaj lončnic precej pomaga k izboljšanju kakovosti zraka in tudi k zračni vlagi. Kadar delate v prostoru, kjer zračenje ni mogoče in tudi zelenje ni zaželeno, poskrbite za vlažilec zraka.

6. Zdravstvena težava, na katero zaradi dela na računalniku pomislimo najbolj pogosto, pa je poslabšanje vida. Sodobni zasloni, ki »ne migotajo« so seveda prinesli velik napredek, sicer pa je dobro, da oči vsako uro nekoliko spočijemo – se obrnemo proč od računalnika, gremo po kavo … Kadar nam na ekran ni treba gledati, na primer pri tipkanju besedila »iz glave«, raje zremo v tipkovnico ali preko ekrana, če obvladamo slepo tipkanje. Velja pa omeniti, da ni nujno, da pride do poslabšanja vida pri vsakomur. Nekateri leta in leta vsak dan delajo na računalniku, pa jim vid vseeno ne opeša.

Avtor